Политик idol

Покрай нашумелите напоследък предавания, за набиране на всевъзможни таланти, се замислих, щом може да се направи такова нещо, чрез което, макар и малко относително, да се намерят най-добрите певци(и не само, в зависимост от предаването) в България, защо не се направи такова, но в което да се намерят най-добрите политици в България. На всеки е ясно, че от такива има нужда, хората предпочитат да избират сами представителите си, а не партиите да пробутват, който те си решат, оттам и дойде идеята ми за „Политик idol“. И без това се обсъждат варианти за мажоритарен вот. Не съм отделял много време за избистряне и усъвършенстване на концепцията, затова ще я представя в грубия й вид. Така.. Първи проблем – всеки иска да е депутат, затова трябва да има някакво отсяване на кандидатите, така че да останат определен брой, за които ще може да се гласува. Това не знам как точно ще стане, иска ми се да избегна моментът с жури и подобни, но може би ако са някакви бивши политици, които нямат интереси в сферата, ще свършат работа да избират що-годе биващите поне на пръв поглед. Кандидатите от своя страна, трябва да представят нещо като CV-та с разни екстри и ще отговарят на въпроси на комисията, абе както на регионалните кастинги, представяте си го.

Както знаем, един мандат е 4 години, депутатите са 240 и се избират наведнъж. Не и тук! Прости сметки показват, че 4 години са 48 месеца, като разделим 240 на 48 получаваме 5. С други думи, народът ще избира по 5 депутата на месец, всеки месец, всяка година, общо взето постоянно.. Така звучи сякаш ще е затормозяващо, но всъщност… не знам де, може и да е.. Няма значение, значи, комисията работи, избира 30(или повече) човека, които в началото на всеки месец започват борбата си за 5-те места в парламента. Борбата се състои, подобно на музикалния формат, в някакви задачи за изпълняване, предизвикателства и всякакви такива тип „The Apprenticed“, но политически ориентирани. Съответно се заснима и се пуска по телевизията, хората гледат, обсъждат и решават за кого да гласуват. А гласуването ще става, ДА, ТОЧНО ТАКА, с СМС-и, разбира се!! лол, сега си мислите „ОМГ, АМИ ЗЛОУПОТРЕБИТЕ??“

Първо, защо с смс-и? Защото избирателната активност и с гласуване веднъж на 4 години е ниска, камо ли ако трябва хората всеки месец да ходят, а и спокойно може да се каже, че притежанието на гсм е напълно достъпно за всеки. Смс-ите в случая са безплатни, естествено, като всеки гражданин, имащ право на глас, отива в ЦИК или там квото е и там записват номерът, от който ще гласува, както и 4 цифрен код, който той си избира (идеята на това е да не му гласува друг с номера). В края на месеца, след определен брой изпитания и глупости, през които минават кандидат-депутатите, има съответния ден за размисъл и после денят за гласуване. В денят на гласуване всеки праща СМС с име или код на избрания от него депутат както и неговия 4 цифрен код. Системата сравнява номера, от който е пратен смс-а с 4 цифрения код и отчита съответният глас. Много хора естествено не вярват в тази система и мислят, че всичко е нагласено, ами.. да си помислят колко е сигурно, че хиксчето на лист хартия наистина се отчита честно. И да гледат „Hacking Democracy„. Естествено има и комисия, която следи всичко да е в реда на нещата, а анонимността на вота е гарантирана. Хубавото на една такава система е, че може да се използва и за национални референдуми по най-различни въпроси. След изборния ден, резултатите бързо са ясни, 5-те кандидата с най-много гласове влизат в парламента, а другите 25 могат да опитат пак най-рано след 1 година. Ден-два след това, 30-те нови кандидата са налице и така. За министър-председател и други министри също така се провеждат избори.

Сега стои въпросът, как ще се приемат закони, ако няма партия с мнозинство.. ами, не съм специалист, но както няма да има партия с мнозинство, така няма да има и твърда опозиция. Добрите закони ще се приемат, лошите няма.. евентуално.. Ако някой депутат пък нещо се издъни, то мястото му изстива още на следващите избори, което в случая е най-много до месец, neat, huh?

Сигурен съм, че подобна система има 100 кусура, поне някои от които я правят неприлагаема и затова никъде по света не се използва, но пък кога ме е спирала безсмислеността на разсъжденията ми? Ако пък сте политик, имате много власт и мислите, че това ще е една супер система за избиране на народни представители, то не губете време и я предложете още този петък, като преди това ме предупредите (за да гледам парламентарния контрол:Д) Стискам палци!

п.п. това беше дългозамисляното убер ентри, ако сте разочаровани, то следващият път имайте едно наум.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: