Facebook duh

Напоследък навсякъде се говори за фейсбук и се разискват всякакви неща свързани с него, та реших и аз да дам своя принос.

НО! Преди това! Трябва да предупредя, че получих информация, че човек четящ ентрита в този блог е претърпял временно умиране, по негови думи, така че моля да имате едно наум. ОК, сега обратно към историята.

Мисля да започна с хората, които се оплакват как приятелите им във фейсбук (за кратко ФБ) ги заливат постоянно с ненужна за тях информация, била тя от тестове, фармвили и други такива.  Хората от ФБ доста предвидливо, предполагам след първата вълна от такива оплаквания, са сложили HIDE функция, която даже ти дава избор какво да махнеш. Ако човекът като цяло не те вълнува, скриваш всичко негово. Тестовете са тъпи и не те интересуват? Скриваш тестовете. Фармвил не те интересува? Скриваш фармвил. И т.н. и т.н.,  дори не е да кажеш да отнема време или нещо такова, видиш ли нещо тъпо, цък в ъгъла и край.  Ама не, важното е да бучиш постоянно хората с какви глупости се занимавали(което ще направя малко по-долу). Ми нека да си се занимават като искат, имат свободно време, правят тестове, това че на някого не му харесват не е техен проблем.  Същото е и с нотификациите, с малко отделено време се изчистват всякаквите спамърски съобщения от всякакви applications.  Отделно може всеки да си сортира приятелите по групи и да си гледа за която група го интересува каквото си иска, въобще за тея въпроси е помислено достатъчно, ама не, хората си цъкат и им се излива всичко за всичките им 500 приятеля и после що било пълно с глупости.  NEEXT

Снимките. Без съмнение, снимките са това, от което хората най-много се интересуват в чуждите профили. Те са нещо като фейсбук валута.  Дотук добре, аз също обичам да разглеждам чужди снимки и редовлно lurk-вам профили на приятели и на приятели на приятели да гледам кой къде бил какво правил и т.н. , стандартното. Някои хора обаче губят границата на подходящото и неподходящото за качване във ФБ.  За някои твърде лични горе-долу мога да приема, че някои хора обичат да споделят повече с приятелите си, ама разни дето направо от апарата си цъкат UPLOAD ALL в новата папка за поредното събитие, come ooon…  Колко време може да отнеме да се махнат откровено неставащите снимки, на които не се вижда нищо,  твърде са тъмни, има отрязани глави или са напълно размазани.  Ясно, че никой не ме кара да ги гледам, ама на кого въобще му трябва да гледа такива снимки? Нито на качилия ги, нито на хората, които евентуално са на тях, ако въобще се разбира кой  кой е…  За снимките това е единственото май, не искам кой знае какво, пък и е за благото на всички, лол.  И сега към най-важното, което всъщност ме подтикна да напиша това ентри… ГРУПИТЕ!

ТА.. ГРУПИТЕ!

Понеже групите, както знаете, са много, ще ги разделя на няколко категории.

1. Групите за съвсем нормални неща, важащи за всички, a.k.a. CAPTAIN OBVIOUS!

Тук спадат всякакви от рода на ОБИЧАМ СЕСТРА СИ, ОБИЧАМ ДА СПЯ, ОБИЧАМ ПРИЯТЕЛИТЕ СИ, РОДИТЕЛИТЕ СИ, ГАДЖЕТО СИ и т.н. , както и разбира се съответстващите отрицателни – МРАЗЯ ЛЪЖАТА, ЛИЦЕМЕРИЕТО, ТЪПИТЕ ХОРА, МАХМУРЛУКА etc.

Не, сериозно, не разбирам хората, които влизат в такива групи, мислят, че ако не го направят не важи за тях или просто според тях това е най-добрия начин да покажат на роднини и т.н., че ги обичат?  Нищо чудно, че имат по 70-80 групи, ако трябва да влизат в група за всичко, което мразят/обичат сигурно скоро ще са стотици.  Интересно ми е и какво са си мислели хората, които ги създават: „ОоОоо сега ще направя много яка група… хмм.. например..  МРАЗЯ БОЛКАТА.. супер, едва ли има много мазохисти в България, тая група ще е тотален хит, пускам!“   Други допълнения към колекцията биха били Обичам да съм здрав. Мразя смъртта. Мразя бедността/войната. Въобще има доста свободни, ако някой от четящите иска, позволявам му да използва идеите ми.

2.  Групи подкрепящи някакви каузи.

Добре, съгласен съм, имат значително по-голям смисъл от горните, показваш, че си пристрастен към нещо, ама ако трябва да сме честни… на кого му пука?  Особено някакви дето искат да съберат незнамсиколко хиляди хора. И какво като се съберат (което става в 0.01% от случаите)?  Никой, който има власт да промени нещо, за което някви хора пледират във фейсбук няма да влезе там да им намери групата или като му я покажат и да си каже ОМГ ИМА 10 000 ЧОВЕКА, КОИТО ГО ИСКАТ ТОВА! ДА СЕ ЗАЛАВЯМЕ ЗА РАБОТА, THIS IS SOME SERIOUS SHIT! ……..  Особено някои са просто пълен абсурд, чак е смешно. Сега тук могат да завалят някакви обвинения „На теб за нищо като не ти пука много ли си важен, а-у“ Ами не, пука ми за всякакви неща, ама  не намирам за нужно да го демонстратирам във ФЕЙСБУК, също както обичта си към въздуха.

3. Полезните групи

ДА, има и такива!  Някои дават полезна информация и updates за разни неща, други помагат за организация на истинска група хора за дадено събитие и прочее, хвала на такива групи!

4. Други

Мммм.. тук седят разните по-забавни и нестандартни групи, към които хората могат да принадлежат и дават някаква реална информация за човека, ако му разглеждаш профила.  За тях обаче всеки трябва да си направи труда да ги потърси в зависимост от интересите си, а не просто да цъкне след като някой друг се е добавил, затова май са рядкост сред повечето профили.

Хмм… май това е засега, за всеобсъждания и всеоплюван FARMVILLE мисля да напиша отделно ентри, защото ако не друго, то поне това заслужава, хяхя. И за финал едно комиксче по темата:

3 коментара to “Facebook duh”

 1. Alex Says:

  бате аз не мога да разбера защо се оплкаваш, че са те занимавали с някакви си шитове от рода на ферми, рибари , петове и. т. н. и след това ти слагаш линк с блогът ти в които има 1 голямо оплакване как са ти се оплаквали????

 2. AirMonkey Says:

  „Мразя смъртта.“ 😀
  И аз се възмущавам на подобни лишени от всякакъв смисъл групи. Затова палци нагоре за това нападение. :).

 3. timlogik Says:

  Alex, писал съм за хората, които се оплакват, че ТЯХ ги занимават без да си направят труда да махнат дразнещите ги неща. Аз, както и всеки друг, има право да си слага ако иска по 100 линка и всякакви неща в профила си, все пак това е идеята му. В смисъл, само втората част от коментара ти е вярна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: