BG Банки и Бандити

В последните няколко месеца на няколко пъти се появаха новини за ограбени клонове на банки, един път ок, втори айде, ама на третия вече се замислих, както често правя.

Това, което всъщност ме подтикна да напиша цяло ентри по темата, беше разкритието, че една от банките е обрана от учителка с пистолет играчка!  Сега някои казват, че не била тя, други незнамсикакво, няма значение, обрана ли е банката, обрана е, никой не е прострелян, значи пистолета спокойно може да е бил играчка.  Работата е там, че човек като цяло е с нагласата, че такива неща в наше време не се случват. Всички сме гледали по уестърните как влизат бандитите с кърпите и казват давай тука парите, вземат ги и офейкват, ама сега в 21-ви век да се случва същото по кажи-речи същия начин, WTF?? Защо се случва това,  чудех се аз, докато пътувах в 94 седях на верандата си, пушейки лула и съзерцавайки залеза.

Отговорите са основно два: единият, разбира се, е защото хората нямат пари, а искат да имат много. Но това не е оправдание, защото винаги го е имало, както в България, така и навсякъде.

Другата причина, както вероятно е станало ясно от по-горе, е, че не е особено трудно.  И човек си казва, добре де, има вече всякакви технологии, камери, паник бутони, решетки, охрани и т.н.  Ами, има да, но всичко това струва пари, което по принцип не би трябвало да е проблем за банките, но тук се намесва БЪЛГАРСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!!  А каква именно е тя? Ами такава, в която има толкова много клонове на банки, че най-вероятно има такъв по-близо до вас, отколкото е магазинът за хранителни стоки. А малко по-далеч има още един, на друга банка. В последните години се навъдиха толкова много клонове на банки, че чак е абсурдно.  Кажи-речи всяка нова сграда, била тя за офиси или жилищна, има на приземния етаж клон на някоя банка.  Ако няма нови сгради, ще се ремонтира някъде нещо и готово.  И какво обикновено има в тези клонове? Едно-две бюра за КРЕДИТНИ ИНСПЕКТОРИ, рафтчета със задължителните класьори, едно-две гишета/каси и един охранител с полагащият му се стол, ако има късмет може и цяло бюро.

https://i0.wp.com/www.sxc.hu/pic/m/g/gr/gravityx9/1095982_bank_of_the_old_west.jpg

Овча Купел 2, София, 2010 г.

На пръв поглед всичко е нормално. Уловката е какво се крие под думата „охранител“. В повечето случаи става дума мъж в пенсионна възраст, предполагам бивш военен/полицай, които има някаква мултифункционална роля, дава информация на клиентите, помага им да попълват формуляри, насочва ги към свободната каса и други такива, като се старае да изглежда сериозен и не пропуска да гледа подозрително хората с по-обемни дрехи/раницаа или нещо такова.  Звучи малко несериозно пазач на БАНКА да е човек, който може да получи инфаркт ако извикаш по-силно, както и да решиш кръстословица преди да е изкарал пистолета си от кобура при нужда.  Естествено, че може да има по-квалифициран човек за охрана, както и други по-добри мерки за сигурност, ама ако трябва това да се направи за всичките 327454 клона на дадената банка из страната, работата става дебела.  При положение, че всеки от тези клончета има оборот от максимум няколко хиляди лева на ден, естествено че на банките ще им е по-изгодно да не влагат средства в охрана. Плюс това 3-4 обира са си направо нищо отнесени към броя на банките.  От друга страна пък кой нормален човек, служител в банка, бил той охрана или друго, ще тръгне да се опъва на обирджията. Пука му истински ли е пистолета или воден, сигурно дори не натискат паник бутона, да не би да го разгневят, изчакват да минат 5-10 минути след като си тръгне, за всеки случай… и ги разбирам хората.  Сега тук идеята ми не е да подстрекавам хората да обират банки, напротив, все пак ги хващат после доколкото чувам, сега дали е заради професионализма на полицията, или заради „професионализма“  на обирджийте, това е друг въпрос.

Всъщност не съм сигурен какъв точно е въпросът, просто исках да отбележа, че тея банчици с достолепните си охрани са просто смешни и като чуете по новините за обрана банка да не си представяте кадри от американски екшъни.  Та така, ентри за април – checked!

3 коментара to “BG Банки и Бандити”

  1. AirMonkey Says:

    Ама трудна кръстословица, нали? :D.

  2. Katz Says:

    Като изключим, как изквичах от смях на описанието на охранителите, се замислям, от какво точно банковите клонове правят „оборот“…

  3. timlogik Says:

    ами разни хора внасят вноски по кредити, пращат на някой разни пари и т.н. предполагам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: